ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10: Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (Endnotes)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10

Σημειώσεις

 

  1. Αυτό σημαίνει ότι το να παράγουμε ορισμένες ουσίες σε υπερβολικές ποσότητες είναι παράνομο, ακόμα και αν είναι βιοδιασπώμενες.

  2. Ακόμα και αν η εταιρεία χρεοκοπήσει και απαλλαγεί από όσους κατείχαν μετοχές και ομόλογα τη στιγμή της χρεοκοπίας, οι παλαιοί επενδυτές θα έχουν ήδη βγάλει κέρδος.

  3. Σε αυτά τα συστήματα, καθορίζεται ένα ανώτατο όριο εκπομπής ρύπων συνολικά και διανέμεται μεταξύ χωρών και επιχειρήσεων. Τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται, έτσι ώστε αν ένα εργοστάσιο μειώσει τις εκπομπές ρύπων, μπορεί να πουλήσει το αχρησιμοποίητο μερίδιό του σε κάποιο άλλο.

  4. Για παράδειγμα, όταν το κόστος για φωτισμό μειώνεται με τη χρήση συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού, ορισμένες εγκαταστάσεις αυξάνουν τη χρήση εξωτερικού φωτισμού. Όταν τα διάφορα μέσα αποθήκευσης δεδομένων στους υπολογιστές γίνονται φθηνότερα, οι προγραμματιστές κατασκευάζουν λογισμικό που απαιτεί μεγαλύτερη μνήμη. Όταν οποιοσδήποτε πόρος χρησιμοποιείται πιο αποδοτικά, η ζήτησή του μειώνεται με αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης.

  5. Σε χώρες όπου η εφαρμογή των μέτρων είναι πιο χαλαρή, οι ρυπογόνες επιχειρήσεις μπορούν να πουλάνε τμήμα των δικαιωμάτων τους σε επιχειρήσεις χωρών όπου τα μέτρα εφαρμόζονται αυστηρά, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να μολύνουν το περιβάλλον με χαμηλό κόστος και οι πρώτες να υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπτό όριο εκπομπής ρύπων.

  6. Το “αργά” μπορεί να σημαίνει και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, όταν για παράδειγμα θα καίμε κάρβουνο.

  7. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι το ότι, καθώς τα τελευταία τριάντα χρόνια η εποχή της αχαριστίας έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, η ηλιακή ακτινοβολία έχει εμφανώς αλλάξει, και η ισχύς της ηλιόσφαιρας έχει μειωθεί σημαντικά. Μπορεί να είναι η φαντασία μου, αλλά θυμάμαι τον ήλιο πιο κίτρινο όταν ήμουν παιδί. Και από το 2008 έως το 2010 η δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων μειώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα (δείτε, για παράδειγμα, το άρθρο του Clark, “Absence of Sunspots”). Μήπως ο ήλιος, η επιτομή της γενναιοδωρίας, μπαίνει σε μία φάση αναταραχής, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική κρίση της γης, που είναι στο κάτω-κάτω μία κρίση του δούναι και λαβείν;